Σελίδες

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Fragrance Review: Fleurs d' Oranger, Serge Lutens



Ένα από τα ωραιότερα αρώματα άνθους νεραντζιάς κι ένα από τα αγαπημένα μου, του πολυαγαπημένου μου, αμφιλεγόμενου Serge Lutens, ο οποίος δεν είναι τόσο όσο του αξίζει γνωστός στην Ελλάδα. Πολύ σύντομα θα του αφιερώσω μία πρώτη αναλυτική ανάρτηση με πολλές πληροφορίες για τον ίδιο και για τα αρώματά του.

Μπαίνοντας στο θέμα μας, πολύ λογικά θα με ρωτούσατε, το άρωμα βλέπουμε ότι ονομάζεται ‘’άνθη πορτοκαλιάς’’, ποια άνθη νεραντζιάς μας μεταφράζεις? Εδώ, λοιπόν, πρέπει να διευκρινίσουμε το εξής: πράγματι στα γαλλικά η λέξη ‘’oranger’’ είναι η πορτοκαλιά, μόνο που στα γαλλικά καθώς και στα αγγλικά, αν και υπάρχει ιδιαίτερη λέξη για τη νεραντζιά, συχνά ο διαχωρισμός γίνεται λέγοντας γλυκό πορτοκάλι για το πορτοκάλι και πικρό πορτοκάλι για το νεράντζι. Το συστατικό orange blossom στις νότες των αρωμάτων λαμβάνεται από τα άνθη της πικρής πορτοκαλιάς, δηλαδή της νεραντζιάς. Orange blossom εξάγεται και από τα άνθη της γλυκιάς πορτοκαλιάς αλλά είναι κατώτερης ποιότητας οσφρητικά. Το έλαιο του άνθους της νεραντζιάς δεν είναι πικρό, όπως, ίσως, πολλοί υποθέτουν, αλλά μυρίζει γλυκά, ζεστά και σαν γιασεμί.

Πάμε, λοιπόν, να μιλήσουμε λίγο για αυτό το υπέροχο eau de parfum. Οι νότες του είναι: άνθη νεραντζιάς, λευκό γιασεμί, τουμπερόζα (tuberose, είδος κρίνου), λευκό τριαντάφυλλο, φλούδα εσπεριδοειδούς, ιβίσκος, κύμινο, μοσχοκάρυδο, μόσχος (musk). To καλό με τον Serge Lutens είναι ότι δίνει ό,τι υπόσχεται. Υπόσχεται άνθος νεραντζιάς και αυτό είναι, γι αυτό και θεωρώ αυτό το eau de parfum ένα από τα καλύτερα στο είδος του, είναι εκπληκτικά αληθινό.

Δεν είναι ακριβώς το άρωμα της ανθισμένης νεραντζιάς, το μεθυστικό και συνάμα αέρινο, το τόσο απογειωτικό που κόβει την ανάσα, το σχεδόν υπερβατικό. Όλα τα συστατικά συνεργάζονται έτσι ώστε να μας δώσουν ένα ‘’γεμάτο’’, ζεστό και ιδιαζόντως αισθησιακό άρωμα άνθους νεραντζιάς, που διατηρεί πολλά από τον αέρινο, ανυψωτικό, εξώκοσμο χαρακτήρα της μυρωδιάς του άνθους. Στη ζεστασιά και στη γλυκύτητα του orange blossom, το κύμινο και το μοσχοκάρυδο, παρασκηνιακά και αθόρυβα, προσθέτουν τη δική τους, διαφορετική ζεστή νότα, περιορίζουν τη γλυκύτητα, το καρυκεύουν και, αν και αμβλύνουν την λαμπερή και εξώκοσμη πλευρά του, χωρίς να το προσγειώνουν, του προσθέτουν αισθησιασμό. Ο αισθησιασμός και η γλυκύτητα υποστηρίζονται και από το tuberose, το γιασεμί όμως δεν αφήνει τον αισθησιασμό να αποκτήσει μεγάλο βάθος, πληθωρικότητα, να βγάλει ηδυπάθεια ή λαγνεία. Είναι εντελώς ενδεικτικά αυτά που αναφέρω μιας φτωχής ερασιτεχνικής γνώμης, δεν μπορούν να δώσουν πλήρως και πόσο ωραία μελετημένο είναι το Fleurs d' Oranger, είναι αριστουργηματικό. Ανάλογα με το δέρμα και την εποχή, παρουσιάζει διαφοροποιήσεις, κυρίως ως προς το πόσο ζεστό, βαθύ ή αέρινο θα βγει.

Είναι ιδανικό για όσους λατρεύουν το άρωμα των άνθους της νεραντζιάς. Για τους άλλους υπάρχει η περίπτωση, ακριβώς επειδή η απόδοση της συγκεκριμένης μυρωδιάς πλησιάζει στο απόλυτο και όλα τα συστατικά συντείνουν στο να διατηρεί τη μονοκρατορία στη σύνθεση, μπορεί να φανεί μονότονο ή και κουραστικό.

Το Fleurs dOranger είναι δημιουργία μιας σπουδαίας ‘’μύτης’’, του Christopher Sheldrake. Κυκλοφορεί στα 50 ml και ανήκει στη σειρά των αρωμάτων του Serge Lutens που εξάγεται (υπάρχει και μια σειρά που μπορείτε να την προμηθευτείτε μόνο με παραγγελία από το εξωτερικό, θα τα πούμε αυτά στην αναλυτική παρουσίαση για τον Serge Lutens). Δεν γνωρίζω, εάν ακόμα μπορείτε να το βρείτε σε πολυκαταστήματα στην Ελλάδα. Πριν μερικά χρόνια, υπήρχαν αρώματα του S.L. σε μεγάλο πολυκατάστημα, στο stand της Shiseido με την οποία συνεργαζόταν ο Serge Lutens, κάποια στιγμή άρχιζαν να λιγοστεύουν, μετά συνέχιζαν ολοένα και περισσότερο να λιγοστεύουν, μετά δεν ξαναασχολήθηκα, τα παραγγέλνω κατευθείαν από τον Serge Lutens και από το Salons du Palais Royal της Shiseido στο εξωτερικό (θα σας τα γράψω κι αυτά αναλυτικά στην ανάρτηση για τον S.L.).

Μπορείτε πάντα να παραγγείλετε μέσω internet και από διάφορα καταστήματα και e-shops ελληνικά και ξένα. Δεν έχω ψάξει επισταμένως επί του συγκεκριμένου, θα ψάξω και θα σας ενημερώσω.

Φιλιά,
Aegle


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου