Σελίδες

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Review: Fleurs de Citronnier, Serge Lutens


Φυσικά και σήμερα είμαι μέσα στην ευτυχία γιατί θα μιλήσουμε για ένα eau de parfum του Serge Lutens, δημιουργία του Christopher Sheldrake, το κλασσικό στο είδος του Fleurs de Citronnier (=άνθη λεμονιάς, και όπως έχουμε πει ο Serge Lutens δίνει ό,τι υπόσχεται και κατά την εντελώς ερασιτεχνική μου γνώμη, πάντα συνδυάζει με έναν δικό του τρόπο την δική του ερμηνεία στο οσφρητικό θέμα με μία απίστευτα ρεαλιστική ερμηνεία του οσφρητικού θέματος).

Οι νότες του Fleurs de Citronnier σύμφωνα με το fragrantica είναι:
Άνθη λεμονιάς, petitgrain, νέρολι, λευκό μέλι, tuberose, μοσχοκάρυδο, ίριδα, styrax, musk.

Στη αρχή του, η μυρωδιά των λεμονανθών είναι εκρηκτική, αιχμηρή και έντονη, περίπου σαν να ανοίγεις ένα μεγάλο κουτί μέσα στο οποίο βρίσκονται κυρίως φρέσκοι λεμονανθοί με μερικά άνθη νεραντζιάς. Η πρώτη εντύπωση είναι αρκετά σοκαριστικά έντονη που αποπροσανατολίζει από το ό,τι άλλο συνοδεύει τον λεμονανθό. Σύντομα όμως, από τις υπόλοιπες νότες –από τις οποίες καμία δεν μου τραβάει ιδιαίτερα για μεγάλο διάστημα την προσοχή- η μυρωδιά των ανθών της λεμονιάς αμβλύνεται παραμένοντας διαπεραστική, απαλύνεται παραμένοντας έντονη, ζεσταίνει και γλυκαίνει διατηρώντας την εγγενή αιθέρια ψυχρότητά της που κόβει την ανάσα, γίνεται ελαφρά πικάντικη αλλά στο παρασκήνιο –αυτές οι παρασκηνιακές διεργασίες και αλληλεπιδράσεις των συστατικών στα αρώματα του SL πολύ με ιντριγκάρουν!- . 'Ολα συμβάλλουν εν τέλει ώστε η μυρωδιά του άνθους της λεμονιάς να μην γίνεται βαρετή ή απλοϊκή, παραμένοντας ρεαλιστική και αποπνέοντας υψηλή ποιότητα. Είναι στιβαρό ως άρωμα αλλά σε καμία περίπτωση βαρύ, είναι πάντα αιθέριο χωρίς να γίνεται ανάλαφρο, είναι ιδιαίτερο έχοντας κλασσική παρουσία. Το άνθος της λεμονιάς εδώ είναι ταυτόχρονα αριστοκρατικά ψυχρό και σαγηνευτικά ζεστό και, αν και έχει χάσει κάτι από την αθωότητα και την αγνότητά του, εξακολουθεί να εκπέμπει λάμψη και καθαρότητα, χωρίς όμως να περιορίζεται ποτέ στο να είναι μία φρέσκια, δροσερή μυρωδιά λεμονανθού. Στην τελική του φάση μυρίζω κυρίως γλυκό, ζεστό και πάντα ρεαλιστικό άνθος λεμονιάς συν αρκετό αλλά όχι ενοχλητικό musk. Για όσους δεν είναι φανατικοί της συγκεκριμένης μυρωδιάς του άνθους της λεμονιάς, που έχει διαρκώς την πρωτοκαθεδρία στη σύνθεση, μπορεί να είναι κουραστικό μετά από κάποια ώρα. 
Το Fleurs de Citronnier είναι ένα άρωμα που το θαυμάζω πολύ και είναι αντικειμενικά εντυπωσιακό αλλά πολύ σπάνια το φοράω, αν και παίρνει κάποιες φορές μία ιδιάζουσα κάπως πιο βαθιά και μεθυστική τροπή που μου αρέσει πολύ. Κινείται σε όλη την διάρκειά του σε αρκετά υψηλό τόνο, μένοντας πραγματικά πιστό στο όνομά του, μόνο που απαιτεί μια ειδική διάθεση την οποία χμμ.. δεν έχω πολύ συχνά! Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι ένα εκπληκτικό eau de parfum.

Φιλιά,
Aegle