Σελίδες

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Στις 7 Νοεμβρίου 2011 έσβησε ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια της αρωματοποιϊας ο Jean-François Laporte. Το είδα τυχαία στο blog Grain de Musc όπου υπάρχει και ένα πολύ καλό άρθρο για την πορεία του και για την προσφορά του. Sisley, L' Artisan Parfumeur, Maitre Parfumeur et Gantier και εναλλακτική αρωματοποιϊα δακρύζουν για την απώλεια ενός πατέρα που ''συνέβαλλε να ξαναανακαλυφθεί η αρωματοποιϊα θυμίζοντάς της την προέλευσή της, την ίδια στιγμή που κινδύνευε να χάσει την ψυχή της''(ελεύθερη μετάφραση από το blog Grain de Musc). Δεν έχω να γράψω κάτι καλύτερο από αυτό.
 
Καλό ταξίδι...
 

Fragrance Review: Orange Sanguine, Cologne Absolue, Atelier Cologne

Orange Sanguine, φωτογραφία: Atelier Cologne


Το brand Atelier Cologne ξεκίνησε το 2010 με τη λογική να προσφέρει αρώματα εμπνευσμένα από το παραδοσιακό Eau de Cologne αλλά με την εξής καινοτομία: η συγκέντρωση να είναι μεγαλύτερη ούτως ώστε και η μυρωδιά να είναι πιο έντονη αλλά και η διάρκεια μεγαλύτερη. Είναι ένα brand που διατείνεται ότι θέτει στην πρώτη γραμμή τη χρησιμοποίηση σπάνιων  και απροσδόκητων εκχυλισμάτων. Το Orange Sanguine ανήκει στη συλλογή των Colognes Absolues και δημιουργός του είναι ο Ralf Schwieger
Οι νότες του σύμφωνα με το επίσημο site είναι:
κορυφής: πορτοκάλι σαγκουίνι, νεράντζι
καρδιάς: γιασεμί, γεράνι
βάσης: ρητίνες ξύλων, tonka beans, σανδαλόξυλο.
Ας το δούμε από πιο κοντά:
Κάθομαι αναπαυτικά στην πολυθρόνα μου με την αδημονία της δοκιμής του δείγματος. Λάθος. Κάθομαι αναπαυτικά στην πολυθρόνα μου κρατώντας ένα πιάτο, μέσα στο οποίο έχω ένα φρέσκο, ζουμερό, λαχταριστό σαγκουίνι και το κόβω. Αυτή η μυρωδιά αρκετές φορές πολλαπλασιασμένη είναι οι πρώτες νότες του Orange Sanguine! Μία έκρηξη πλούσιας, έντονης, δροσερής, γλυκόπικρης -πιο πολύ γλυκιάς- μυρωδιάς πορτοκαλιού σαγκουίνι, με μία νότα μυρωδιάς φλούδας πορτοκαλιού. Ζωντανό, φρέσκο και αναζωογονητικό, και αυτό που μου αρέσει είναι ότι μυρίζει φρέσκο και όχι συνθετικό πορτοκάλι. Το γεράνι και το γιασεμί προσδίδουν ανάλαφρο αισθησιασμό αλλά σε καμία περίπτωση δεν καπελώνουν το φρουτώδες μέρος, αντίθετα το υποστηρίζουν προσδίδοντας αέρα στη μυρωδιά και μην αφήνοντάς την να βαρύνει και να γίνει μία απλοϊκή, κουραστική, μονότονη και μουντή μυρωδιά χυμού πορτοκαλιού. Το εσπεριδοειδές, σταδιακά, στρογγυλεύει ελαφρά, γλυκαίνει -όχι υπερβολικά- και ζεσταίνει από τις νότες της βάσης, οι οποίες επίσης δεν υπονομεύουν το φρουτώδες μέρος. Προς το τέλος της εξέλιξής του, έχω στο δέρμα μου γλυκό, ζεστό, ελαφρά κρεμώδες σαγκουίνι που παραμένει αναζωογονητικό, και το οποίο σβήνοντας γίνεται πιο πουδρένιο. Αυτό που μου αρέσει στο Orange Sanguine είναι ότι παραμένει κομψό, ελαφρύ αλλά ουσιαστικό και ''ρεαλιστικό'' ως μυρωδιά και διαρκώς φρουτώδες, από την αρχή έως το τέλος της εξέλιξής του. Είναι πραγματικά ξεχωριστή και αξιοσημείωτη δημιουργία από ένα επίσης αξιοσημείωτο brand, που δίνει σε κάτι παλιό μια νέα και διαφορετική πνοή θέτοντας υψηλά standards. Καλή αντίσταση και από το Atelier Cologne, σε μία εποχή που τον χώρο της αρωματοποιϊας τον διεκδικεί ολοένα και περισσότερο η φτήνια, η έλλειψη έμπνευσης, πρωτοτυπίας και τεχνογνωσίας, οι εύκολες λύσεις για το εύκολο κέρδος. Κρύβε λόγια.
Περισσότερες και άλλες χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του Atelier Cologne.

Φιλιά,
Aegle